Een boek maken


 

Wil je zelf een boek voor de pictoboekenclub maken? 

 

De allerbeste - én eenvoudigste manier om tekst aan te leveren is de tekst van je boek op te slaan in het verzamelarchief van de Pictoschrijver. Stuur daarna een bericht naar contact@pictoboekenclub.nl met de mededeling dat je boek klaar staat. We nemen contact met je op.

Psssst ... Lees onderstaande tips nog wel even door. 

 

Hier zijn wat tips als je het anders doet:

- Schrijf je tekst met de Pictoschrijver en maak per pagina een uitsnede die je opslaat op je eigen pc. Je bestandsnaam is in ieder geval de titel van je boek en het paginanummer. Deze aparte uitsnedes stuur je dan naar de coordinator van de pictoboekenclub Cobi Visser.
N.B. Eén uitsnede per pagina zorgt er voor dat de regels in het boek evenwijdig uit elkaar staan. 

Om tekst uit te snijden maak je gebruik van de uitsnede-button in de werkbalk van de Pictoschrijver, rechts naast het icoontje PDF. Trek de lijnen van de uitsnede ALLEMAAL zoveel mogelijk naar boven en beneden en naar links en naar rechts. 

- Maak een document aan, bijvoorbeeld binnen WORD, en plaats daarin de tekstdelen die je afwisselt met de pagina's waarop een illustratie staat.

- De paginanummering en de niveau-aanduiding voegen wij later toe.

- Het totale aantal pagina's in het boek moet een veelvoud van vier zijn.

Hieronder zie je een voorbeeldschema voor een boek van 20 pagina's. Je ziet dat je feitelijk 17 pagina's aanlevert. Je eerste tekstpagina mag ook de titel van het boek zijn.

(Bij een boek van bijvoorbeeld 16 pagina's lever je 13 pagina's aan. Bij een boek van 24 pagina's lever je 21 pagina's aan.)
In dit voorbeeld zie je 8 tekstpagina's (lichtblauw) en 8 illustraties (oranje). Eén pagina heeft beide kleuren. Deze pagina kun je vullen met tekst en/of een illustratie. Je kunt hier ook kiezen voor een kleurplaat, werkblad of spelletje. 

- Pagina 1 is de cover. Deze maken wij voor je op. Je kunt daar wel een illustratie voor aanleveren. Ook over de laatste twee pagina's hoef je je geen zorgen te maken, want die maken wij ook op.

Illustraties

- Je kunt je illustraties zelf maken of uitbesteden aan je leerlingen, een collega of aan ons. Alles is mogelijk: tekeningen met viltstift, (water)verf of wasco; foto's, collages of knipsels van papier. Of doe iets met textiel, speelgoed of gerechten en maak daar dan weer foto's van. 

- De illustratie mag niet té gedetailleerd zijn. Ze mag wel de gehele pagina beslaan.

Let op!

Op illustratiemateriaal dat je vindt op internet rust bijna altijd auteursrecht. Ook op de plaatjes die je in Google-afbeeldingen ziet. Plaatjes van internet kun je dus in principe niet gebruiken voor je boek.

Tips voor het aanleveren van foto's

- Zoom zoveel mogelijk in.    
- Rek een foto nooit uit.
- Liefst minimaal 1 MB. Hoe meer MB hoe scherper de weergave. 
Is de foto te zwaar om te versturen, gebruik dan www.wetransfer.com.

Voel je vrij

Werkboeken, kookboeken en informatieve boeken vragen misschien om een heel eigen vormgeving. Dus voel je vrij je eigen weg hierin te vinden.

Wil je meer weten over de manier waarop je een boek aanlevert? Klik dan door naar de pagina Een boek aanleveren 

Veel plezier!